DOLAR 44,9038 0.07%
EURO 52,8748 -0.12%
ALTIN 6.909,05-0,63
BITCOIN 34356971.92802%
İstanbul
15°

PARÇALI AZ BULUTLU

SABAHA KALAN SÜRE

Bakan Şimşek’ten KKM uygulamasına ilişkin açıklama: Mevcut hesaplar yenilenmeyecek

Bakan Şimşek’ten KKM uygulamasına ilişkin açıklama: Mevcut hesaplar yenilenmeyecek

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sosyal medya hesabından Kur Korumalı Mevduat uygulamasına ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

ABONE OL
Ağustos 24, 2025 13:04
Bakan Şimşek’ten KKM uygulamasına ilişkin açıklama: Mevcut hesaplar yenilenmeyecek
0

BEĞENDİM

ABONE OL

KKM Uygulaması Resmen Sona Erdi: Bakan Şimşek’ten Açıklama

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yaptığı açıklamada ekonomik programın önemli hedeflerinden birine ulaşıldığını duyurdu. Şimşek, Kur Korumalı Mevduat (KKM) uygulamasının sona erdiğini, artık yeni hesap açılmayacağını ve mevcut hesapların da yenilenmeyeceğini bildirdi.

“Finansal İstikrar Güçlenecek”

Bakan Şimşek, uygulamanın zirve noktasında 3,4 trilyon TL (143 milyar dolar) seviyesine ulaştığını, ancak uygulanan program sayesinde KKM bakiyesinin iki yıldır kesintisiz düşüş gösterdiğini vurguladı.

15 Ağustos itibarıyla KKM bakiyesinin 441 milyar TL’ye (11 milyar dolar) gerilediğini belirten Şimşek, şunları söyledi:

👉 “Önemli bir koşullu yükümlülük olan KKM’nin sonlanmasıyla birlikte finansal istikrar daha da güçlenecek.”

TCMB’den “KKM’den Çıkış” Analizi

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), blog sayfası Merkezin Güncesinde yayımlanan “KKM Hesaplarından Çıkış” başlıklı analizde sürece ilişkin detayları paylaştı.

Uzman Yardımcıları Korhan Çalışkan, Muhammed Akif Dokumacı, Oğuzhan Evli ve Kıdemli Uzman Didem Güneş tarafından hazırlanan raporda, KKM’nin kademeli olarak sonlandırılmasıyla birlikte merkez bankası bilançosundaki risklerin azaldığı vurgulandı.

Kademeli Geçiş Süreci

Analizde, 2023 ortasında 140 milyar doların üzerine çıkan KKM bakiyesinin, alınan makroihtiyati tedbirler sayesinde 21 Ağustos 2025 itibarıyla 11 milyar dolara kadar düştüğü belirtildi.

TCMB, süreci şu araçlarla yönetti:

Türk lirasına geçiş ve TL payı hedefleri,

Zorunlu karşılık (ZK) oranları,

ZK hesaplarına ödenen faiz tutarları,

KKM hesaplarında uygulanan asgari faiz oranları,

Stopaj avantajının sonlandırılması.

Bu adımlarla birlikte bankaların TL fonlamayı tercih etmesi sağlanırken, TL mevduatın cazibesi korunmuş oldu.

KKM’nin Payı Yüzde 1,8’e Düştü

Analize göre, 19 Ağustos 2025 itibarıyla KKM’nin toplam mevduattaki payı %1,8’e kadar geriledi. Buna karşılık, TL mevduatın payı %60’ın üzerine çıktı.

Raporda şu değerlendirmeye yer verildi:

👉 “KKM’den çıkış hızlandı ve dövize yönelim sınırlı kaldı. Enflasyonda ana eğilimin gerilemesi ve Türk lirası mevduatın cazibesi, süreci destekledi. Böylece para politikasının bankaların TL fonlama maliyetine aktarımı güçlendi ve merkez bankası bilançosundaki riskler azaldı.”

✅ Kısacası, KKM uygulaması resmi olarak sona erdi. Yeni dönemde Türk lirası mevduatın güçlenmesi ve finansal istikrarın daha sağlam bir zemine oturtulması hedefleniyor.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP